Hem Nyheter / Blog Tjänster Case Personer Om Keylinx Kontakta
19 Feb 2021

Jobba med mig! den snabba versionen i det fetstilta

Jag kan skriva ”vill du ha kul!”, ”kom jobba med mig” men det är ju lite 2020 (ingen vill minnas 2020).

Keylinx har ett imponerande Git repo. Ett projekt från 2011 är talande, det är något så häftigt som en Windows applikation som skapar kalkyler. När det begav sig ersatte det ett Excel dokument. Teknikval var WPF, Entity Framework (Database First).

Häftigt! Kanske inte...

Men detta var 2011, XAML var nytt för mig och när det gäller Entity Framework så hade vi sett ett ”hello world" exempel på en konferens i Las Vegas. Det var en tidig version.

Idag handlar livet mycket om IoT, det har lett till att det ligger en RaspberryPi på mitt skrivbord, med Linuxbaserat operativ. Projektet är i sitt embryo och just nu finns det två Dockercontainrar: En med en icke persistent självuppdaterande MySQL-container och en med ett .Net 5 WebAPI där jag just nu labbar med ”Result Monad” en variant av Either Monad.

Kvar att bygga för en PoC till kund är en integration med en HW Watchdog och en webbserver. Just denna lösning skall deployas till IoT enheter i hyreshus, men det är en annan historia.

Samtidigt har vi ”storkunds-projektet” där vi ska processa en Kafka Queue med stora mängder data som IoT enheter, över hela världen levererar. Tankarna just nu går till att återanvända det lilla som just nu ligger på mitt skrivbord men låta containrarna leva i en Docker Swarm eller Kubernetes kluster i kundens AWS.

För att återknyta till där jag började, så känner jag stolthet över den där applikationen från 2011. När jag satt och tyckte att XAML var bakvänt, där det tog mig en vecka att googla fram att Entity Framework inte klarade rekursivitet.

Den applikationen är idag inte bara verksamhetskritisk för kunden, utan en av deras största konkurrensfördelar och affärshemligheter.

Reflektionen av kalkylprojektet 2011 är, att vi är early adopters, Entity Framework har sedan dess växt till att vara standard inom .NET utveckling, och XAML gjorde det lätt att utveckla crossplattform UI genom MAUI i .NET 6

De senaste två IoT projekten har lett mig in på nya stigar med deploy av containrar på för mig okända marker som Linux. En annan oväntad reflektion är att: vim är underskattat.

Keylinx skjuter man teknikbejakarna framför sig, lever med sin inre early adopter, och vågar köra i diket ibland.

Så hör av er! Jag behöver fler hungriga kollegor som sporrar mig! (annars kommer jag skicka vår VD på dig)